Siirry pääsisältöön

Kapinanaikaan Hauholla, 23. huhtikuuta 1918

Laitikkalassa aloitetaan hyökkäysvalmistelut. Tavoitteena edetä Valkeakosken ja Hämeenlinnan suuntiin. Kyllönjoen ylittävä silta on palanut jo syyskuussa 1917 höyrylaivan piipusta sillan rakenteisiin lentäneen kipinän sytyttämänä. Joki on ylitettävä köysisiltaa ja puisia lauttoja hyväksi käyttäen. Lauttoja rakennetaan täyttä päätä hyökkäystä varten. Ruotsalainen majuri Hjalmar Frisell on organisoimassa hyökkäystä.

Kenraalimajuri Wetzer lähettää everstiluutnantti Linsénin pataljoonan Satakunnan rintamalta rautateitse Kangasalan asemalle, josta heidän on määrä siirtyä Laitikkalaan. Laitikkalassa valkoisten keskuudessa liikkuu toiveikas huhu, että apuun on tulossa tuhannen miestä, oikein harjoitettuja. Niitä ollaan kolmella sadalla hevosella vastassa Kangasalan asemalla.

Wuolijoen veljekset ovat pidätettynä, Sulo Helsingissä ja Wäinö Hyvinkäällä. Lehdet kertovat, että Sulo Wuolijoki on pidätetty ja häntä on kuulusteltu. Hänet on poliittisista syistä passitettu Sörnäisten vankilaan. Häntä uhataan kuolemantuomiolla ja myöhemmin hänet tuomitaan valtionrikosylioikeudessa maanpetoksesta 2 vuodeksi kuritushuoneeseen.

Omien sanojensa mukaan Sulo pitää vallankumousta rikollisena ja hulluutena. Hän on jo vuosia ollut erossa puoluepolitiikasta. Hän on opiskellut lakia ja toiminut eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sihteerinä. Sulon asianajajana toimii Heikki Ritavuori, tuleva sisäasianministeri. Ritavuori murhataan kotiovelleen helmikuussa 1922.

 Sulo kieltäytyi osallistumasta vallankumoukseen ja kansanvaltuutetun paikasta kapinahallituksessa, mutta toimii kapinan aikaan kansanvaltuuskunnan asettamana suomalais-venäläisen selvitysvaltuuskunnan palkattomana sihteerinä.

Niin Sulo kuin Hella Wuolijokikaan eivät usko vallankumousyrityksen onnistumiseen. Sotaa vastustava Hella on kevään aikana emännöinyt ruotsalaisten sosialidemokraattien sodanlopettamiseen tähdänneitä välitysyrityksiä Helsingissä.

Wäinö Wuolijoki yhdessä 24 muun sosialidemokraatin kanssa antaa julistuksen Suomen työväelle. Se päättyy sanoihin ”siis alas aseet kaikkialla Ja palatkaamme länsimaisen sosialidemokratian taistelutapoihin, palatkaamme rakentavaan eduskunnalliseen työhön ja aseettomaan järjestötoimintaan”.

Krissin kartanon päärakennus.
Kuva Hyvinkään kaupunginmuseo

Wäinö Wuolijoki viljelee Hauholla sijainneen Wuolijoen kartanon lisäksi vähän aikaa Krissin kartanoa Hyvinkäällä. Se on Wuolijoen omistuksessa vuosina 1918 – 1922. Kapinan loppuvaiheessa Wuolijoen perhe on Krissin kartanossa Hyvinkäällä. Aiemmin keväällä Wäinö on piilotellut Sulon luona Helsingissä.

Punakaartilaiset ja pohjoista kohti rynnistävät saksalaiset taistelevat Hyvinkäällä Krissin kartanon läheisyydessä 20. huhtikuuta. Wuolijoen perhe piiloutuu perunakuoppaan. Saksalaiset vangitsevat Wäinön, hänet on ilmiannettu punikkina. Hän selittää sujuvalla saksankielellä vangitsijoilleen väitteen olevan perätön, ja että hän on laillinen kansanedustaja. Parin päivän kuluttua hänet vapautetaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kapinanaikaan Hauholla, 28. huhtikuuta 1918

Södermanin pataljoona saapuu eversti Bergströmin johtamana Hovinkartanoon aamulla neljän aikaan. On hetki aikaa levähtää, aamukuudelta alkaa hyökkäys. Valkoiset ja saksalaiset marssivat Hauhon kirkolle. Södermanin pataljoonan toinen komppania lähtee Hauhon hautausmaan suuntaan ja kolmas komppania koukkaa pohjoisen kautta hyökätäkseen Kalailasta käsin. Ensimmäinen komppania jää Vihniöön reserviiin. Saksalaisten päästyä Vihniössä asemiin he avaavat tulen ja ampuvat tykillään Hauhon kirkon luo. Punaiset ovat puolustusasemissa kylän laidalla. He aloittavat saarrostavan vastahyökkäyksen. Pian saksalaiset joutuvat vetäytymään, jättäen rintamaan aukon. Hautausmaan luona käydään kiivasta taistelua. Punaiset ovat hyvissä asemissa hautausmaan aidan ja kivien takana. Södermanin pataljoonan toinen komppania joutuu hyökkäämään avoimen peltoaukean yli. Komppaniaa johtaa luutnantti Lindström. Punaiset lähtevät vastahyökkäykseen ja murtavat aukon valkoisten hyökkäysketjuun ja pääsevät näin heidä...

Kapinanaikaan Hauholla, 4. huhtikuuta 1918

Huhtikuun 4. päivänä Tampereella käydään ankaraa kaupunkisotaa, Hauholla tehdään lisää murhatöitä. Hämeenlinnan Suomen pankin konttorinjohtaja Bertel Sundgren ja kamreeri Henrik Gummerus ovat paenneet Hämeenlinnasta jo helmikuun alkupuolella Hauholle. Miehet piileskelevät Hahkialan kartanossa taloudenhoitaja Ingrid Granbergin huomassa. He pakenevat kaupungista estääkseen punaisia pääsemästä käsiksi Suomen Pankin varoihin, 3 miljoonaa markkaa, ja siitä syystä he ottavat pankin avaimet mukaansa. Heidät ilmiannetaan pääsiäisen tienoilla ja pidätetään 1. huhtikuuta ja viedään Hauhon kirkolle punaisten esikuntaan. Sieltä heitä lähdetään 4. huhtikuuta viemään kuulusteltavaksi talvitietä myöden Hämeenlinnaan. Talvitien alkuosa kulkee kirkolta Hauhonselän ja siihen pistävien Työsaaren ja Kuusalon kannaksen poikki. Kauas eivät saattajat jaksa vankejaan Sundgrenia ja Gummerusta kuljettaa, jo Kuusalon kannaksella miehet komennetaan reestä ja ammutaan. Murhan takana ovat hauholaiset ...

Kapinan jälkeen Hauholla 1.syyskuuta 1918

Hauhon kunnantalo. Tällä päivämäärällä tasan sata vuotta sitten järjestettiin Hauhon kunnantalolla Hauhon suojeluskunnan perustava kokous. Suojeluskunnan esikunta oli perustettu jo 29. huhtikuuta. Esikunnassa puhetta johti maanviljelijä Aleksi Mattila. Sunnuntaina 1.9.1918 kunnantalolle kokoontui miehiä kuulemaan vt. sotakomissariolta eli piiripäälliköltä saapunutta kirjettä suojeluskuntien järjestämisestä. Suomen senaatti oli vahvistanut asetuksen suojeluskunnista 2. päivänä elokuuta 1918. Samassa yhteydessä järjestettiin kokous, jossa valittiin uuden asetuksen mukaisesti Hauhon suojeluskunnalle toimihenkilöt. Kansliapäälliköksi valittiin Viljo Laurila Kalailasta, talouspäälliköksi Oskar Cavén kirkokylästä ja kasvatuspäälliköksi pastori J.F. Ristikankare. Salkuttomaksi sotilaaksi valittiin Jussi Lehtinen Torvoilasta. Aluepäällikön toimeen suostui entinen aliupseeri Kaarlo Roos. Jäseniä Hauhon suojeluskunnassa oli alkuun 72. Syksyllä aloitettiin kyläkunnittain organisoitu jä...