Siirry pääsisältöön

Kapinanaikaan Hauholla, 19. huhtikuuta 1918

Hauholaisia on paennut kapinan jaloista punaisten alueilta muun muassa Pyhälammin kulmalle ja Sappeeseen, jotkut Tuulokseen. Pietilän talon vanha isäntä Juho Kustaa Pietilä rohkenee poiketa pääsiäisen jälkeen kotonaan Kokkilassa. Hän on ollut Tuuloksessa kapinaa paossa.

Pietilän nykyinen isäntä Janne, 23 vuotta, liittyi valkokaartiin heti kapinan alussa. Hän taistelee Hans Kalmin pataljoonassa, Kuhmoisten piruissa. Kalmin joukot etenevät Padasjoelta Vääksyn kautta kohti Lahtea. Kalm ei tottele aiemmin saamaansa käskyä lähteä Mäntyharjuun eikä edes käskyä siirtyä Vierumäelle. Kalmin mielissä siintelee Lahden valloitus.

Janne Pietilä toimii ryhmäpäällikkönä ja ottaa osaa Anianpellon taisteluun Asikkalassa Pohjois-Hämeen I pataljoonan III komppanian III joukkueessa. Anianpellon valloituksessa 17.-18. huhtikuuta Anianpellon kylässä olleesta 60 miehestä kaatuu 6 ja haavoittuu 13. Yksi heistä on hauholainen Aukusti Vainio, hän haavoittuu vaikeasti reiteen.

Samoihin aikoihin kun Janne taistelee Asikkalassa, isä Juho Pietilä päättää käydä asioilla Hauhon kirkonkylällä, joka on punakaartin vallassa. Punakaartilaiset pidättävät hänet ja takavarikoivat myös hevosen ja reen.

Perjantaina 19. huhtikuuta Pietilää lähdetään kuljettamaan Hämeenlinnaan, jonne valkoisia vankeja kootaan. Enää ei päästä talvitietä vaan matkaan käydään tietä pitkin kohti Eteläistä.Matkalla Hämeenlinnaan hevonen pysäytetään Tuittulassa, ja Pietilä komennetaan ylös reestä ja ammutaan läheiseen kuoppaan. Syypäänä ampumiseen pidetään samaa miestä, joka ampui helmikuun alussa Kokkilassa poliisikonstaapeli Vilho Kulmalan ja haavoitti vaikeasti opettaja Eemeli Keskitaloa Pietilän salissa, Evert Allosta. Allonen on kotoisin Kokkilasta, välillä Helsingissä sepän opissa käynyt ja siellä ollessaan radikalisoitunut 23-vuotias Pietilän mäkituvan poika.

Laitikkalassa punaiset hyökkäävät rajusti, muilla rintamanosilla on rauhallisempaa. Valkoisten länsiarmeijan komentaja, kenraalimajuri Martin Wetzer lähettää Laitikkalaan vahvistuksia. Noin 100 asevelvollista Teiskosta ja Ylöjärveltä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kapinanaikaan Hauholla, 28. huhtikuuta 1918

Södermanin pataljoona saapuu eversti Bergströmin johtamana Hovinkartanoon aamulla neljän aikaan. On hetki aikaa levähtää, aamukuudelta alkaa hyökkäys.

Valkoiset ja saksalaiset marssivat Hauhon kirkolle. Södermanin pataljoonan toinen komppania lähtee Hauhon hautausmaan suuntaan ja kolmas komppania koukkaa pohjoisen kautta hyökätäkseen Kalailasta käsin. Ensimmäinen komppania jää Vihniöön reserviiin.

Saksalaisten päästyä Vihniössä asemiin he avaavat tulen ja ampuvat tykillään Hauhon kirkon luo. Punaiset ovat puolustusasemissa kylän laidalla. He aloittavat saarrostavan vastahyökkäyksen. Pian saksalaiset joutuvat vetäytymään, jättäen rintamaan aukon.

Hautausmaan luona käydään kiivasta taistelua. Punaiset ovat hyvissä asemissa hautausmaan aidan ja kivien takana. Södermanin pataljoonan toinen komppania joutuu hyökkäämään avoimen peltoaukean yli. Komppaniaa johtaa luutnantti Lindström. Punaiset lähtevät vastahyökkäykseen ja murtavat aukon valkoisten hyökkäysketjuun ja pääsevät näin heidän …

Kapinanaikaan Hauholla, 2. huhtikuuta 1918

Huhtikuun toinen päivä käydään Sotjalassa kiivas taistelu.

Collianderin pataljoonan II komppanian ensimmäinen joukkue lähetetään Sotjalaan. Tiepartiot lähetetään Hovinkartanosta Tuuloksen ja Kokkilan suuntaan. Puolenpäivän jälkeen alkaa Lehdesmäkeen kuulua Pyhäjärven toiselta puolelta taajaa ammuntaa. Punaiset yllättävät laihialaiset Sotjalassa. Punaisia on arviolta 200, valkoisia 30-40. Punaiset ajavat valkoisia takaa, jotka pyrkivät Pyhäjärven yli takaisin Lehdenmäkeen. Muutamia valkoisia kaatuu järven jäälle.

Taistelun ollessa kuumimmillaan tiirailee majuri Colliander kiikareillaan taistelua ja päättelee sen olevan pienen etuvartiokahakan.

Joitakin päiviä ennen oli pataljoonaan tullut majurin vävy, taiteilija Lennart Segerstråle komppanianpäälliköksi. Hänestä tilanne näyttää vakavalta, minkä vuoksi hän pyytää appiukoltaan, että hän saisi ottaa vapaaehtoisia ja mennä sivusta häiritsemään punaisten tekemää saartoyritystä.

Hän onnistui 20 vapaaehtoisen sotilaan kanssa pelastaa So…

Kapinanaikaan Hauholla, 25. huhtikuuta 1918

Huhtikuun 25. päivänä käydään Pälkäneellä Laitikkalan taistelu. Valkoisten joukoissa on miehiä Renvaldin pataljoonasta, Linsénin Keski-Pohjanmaan II reservipataljoonasta sekä Ylöjärven ja Teiskon asevelvollisia luutnantti Palomäen johdolla. Vastassa on ainakin kaksi turkulaiskomppaniaa punakaartilaisia.

Hyökkäys alkaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kun valkoiset laskevat Kyllön joella lautat veteen ja ylittävät joen meijerin yläpuolelta yön pimeydessä. He etenevät kohti Kissalammia ja sen ohi Heikkilöiden väliselle peltoaukealle hiljaisuuden vallitessa. Onko vihollinen paennut ja jättänyt Laitikkalan? Myös Harhalan sillan luona edetään.

Yhtäkkiä etummaisten miesten ollessa lähestymässä peltoaukean reunalla olevaa metsää alkaa vihollisen helvetillinen tulitus, kuularuiskuilla ja kivääreillä. Punaiset ampuvat räjähtäviä luoteja.

Ensihetkessä 11 valkokaartilaista kaatuu pellolle. Taistelun kuluessa heitä kaatuu vielä 17 lisää. Nelisenkymmentä valkoista haavoittuu. Valkoiset ve…