Siirry pääsisältöön

Kapinanaikaan Hauholla, 6. maaliskuuta 1918


Hauhon rintamalta ei mitään uutta.

Punaisille annetaan venäjänkielinen taistelukäsky, joka on päivätty 6. maaliskuuta 1918. Tampereen piirin joukoille määrätään ensisijaiseksi tehtäväksi Haapamäen aseman valtaamisen.

Yksi osa taistelukäskyä määrittelee Päijänteeseen rajautuvan rintamaosan itäisellä laidalla Hämeenlinnan ja Lahden joukkojen tehtäväksi Jämsän kirkonkylän valtaamisen, jonka nämä joukot etenevät: toinen osa Petäjävedelle johtavaa tietä ja valtaa tämän aseman, ja toinen osa kulkee Jyväskylää kohti vallatakseen tämän kaupungin.

Lähden ja Hämeenlinnan joukkojen on aloitettava hyökkäyksensä viivyttelemättä. Hämeenlinnan osaston reservi on Hämeenlinnassa.

Hyökkäyssuunnitelman täytäntöönpano on Tampereen rintamaesikunnan huostassa. operaation johdossa ovat Hugo Salmela, Vastén ja venäläinen everstiluutnantti Bulatselj. Suomen punakaartin päällikkö Eero Haapalainen saapuu Tampereelle seuraamaan hyökkäysvalmisteluja. Hän aiheuttaa juovuspäissään lähinnä sekaannusta.

Edessä ovat ankarat taistelut, jossa valkoisten ja punaisten joukoissa taistelevat hauholaiset joutuvat rintamalla vastakkain.

Hauholla lapsuutensa asunut jääkäri Leonard Knaapi haavoittui helmikuun puolivälissä Paarlammin taistelussa käteen, mutta pystyi jatkamaan voitokasta taistelua ja ampumaan kuularuiskulla yhdelläkin kädellä. Mannerheim kiitteli tuoreeltaan Knaapia sähkeellä ja hänet ylennetään jääkäriluutnantiksi.

"Osotetusta urhoollisuudesta, neuvokkuudesta ja järjestämiskyvystä on ylipäällikkö korottanut seuraavat jääkäriupseerit luutnanteiksi:"

Valkoinen Suomi 6.3.1918
Ylennysuutinen julkaistaan uudessa Valkoinen Suomi -lehdessä. Sen ensimmäinen numero julkaistaan Vaasassa keskiviikkona 6. maaliskuuta 1918. Lehti on syntynyt senaatin ja valkoisen armeijan ylipäällikön yhtäpitävän mielipiteen mukaan jakamaan mahdollisimman luotettavia sotatietoja niin rintamilla taisteleville vapaussankareille kuin heidän omaisilleen rintaman takana.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kapinanaikaan Hauholla, 28. huhtikuuta 1918

Södermanin pataljoona saapuu eversti Bergströmin johtamana Hovinkartanoon aamulla neljän aikaan. On hetki aikaa levähtää, aamukuudelta alkaa hyökkäys.

Valkoiset ja saksalaiset marssivat Hauhon kirkolle. Södermanin pataljoonan toinen komppania lähtee Hauhon hautausmaan suuntaan ja kolmas komppania koukkaa pohjoisen kautta hyökätäkseen Kalailasta käsin. Ensimmäinen komppania jää Vihniöön reserviiin.

Saksalaisten päästyä Vihniössä asemiin he avaavat tulen ja ampuvat tykillään Hauhon kirkon luo. Punaiset ovat puolustusasemissa kylän laidalla. He aloittavat saarrostavan vastahyökkäyksen. Pian saksalaiset joutuvat vetäytymään, jättäen rintamaan aukon.

Hautausmaan luona käydään kiivasta taistelua. Punaiset ovat hyvissä asemissa hautausmaan aidan ja kivien takana. Södermanin pataljoonan toinen komppania joutuu hyökkäämään avoimen peltoaukean yli. Komppaniaa johtaa luutnantti Lindström. Punaiset lähtevät vastahyökkäykseen ja murtavat aukon valkoisten hyökkäysketjuun ja pääsevät näin heidän …

Kapinanaikaan Hauholla, 2. huhtikuuta 1918

Huhtikuun toinen päivä käydään Sotjalassa kiivas taistelu.

Collianderin pataljoonan II komppanian ensimmäinen joukkue lähetetään Sotjalaan. Tiepartiot lähetetään Hovinkartanosta Tuuloksen ja Kokkilan suuntaan. Puolenpäivän jälkeen alkaa Lehdesmäkeen kuulua Pyhäjärven toiselta puolelta taajaa ammuntaa. Punaiset yllättävät laihialaiset Sotjalassa. Punaisia on arviolta 200, valkoisia 30-40. Punaiset ajavat valkoisia takaa, jotka pyrkivät Pyhäjärven yli takaisin Lehdenmäkeen. Muutamia valkoisia kaatuu järven jäälle.

Taistelun ollessa kuumimmillaan tiirailee majuri Colliander kiikareillaan taistelua ja päättelee sen olevan pienen etuvartiokahakan.

Joitakin päiviä ennen oli pataljoonaan tullut majurin vävy, taiteilija Lennart Segerstråle komppanianpäälliköksi. Hänestä tilanne näyttää vakavalta, minkä vuoksi hän pyytää appiukoltaan, että hän saisi ottaa vapaaehtoisia ja mennä sivusta häiritsemään punaisten tekemää saartoyritystä.

Hän onnistui 20 vapaaehtoisen sotilaan kanssa pelastaa So…

Kapinanaikaan Hauholla, 25. huhtikuuta 1918

Huhtikuun 25. päivänä käydään Pälkäneellä Laitikkalan taistelu. Valkoisten joukoissa on miehiä Renvaldin pataljoonasta, Linsénin Keski-Pohjanmaan II reservipataljoonasta sekä Ylöjärven ja Teiskon asevelvollisia luutnantti Palomäen johdolla. Vastassa on ainakin kaksi turkulaiskomppaniaa punakaartilaisia.

Hyökkäys alkaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kun valkoiset laskevat Kyllön joella lautat veteen ja ylittävät joen meijerin yläpuolelta yön pimeydessä. He etenevät kohti Kissalammia ja sen ohi Heikkilöiden väliselle peltoaukealle hiljaisuuden vallitessa. Onko vihollinen paennut ja jättänyt Laitikkalan? Myös Harhalan sillan luona edetään.

Yhtäkkiä etummaisten miesten ollessa lähestymässä peltoaukean reunalla olevaa metsää alkaa vihollisen helvetillinen tulitus, kuularuiskuilla ja kivääreillä. Punaiset ampuvat räjähtäviä luoteja.

Ensihetkessä 11 valkokaartilaista kaatuu pellolle. Taistelun kuluessa heitä kaatuu vielä 17 lisää. Nelisenkymmentä valkoista haavoittuu. Valkoiset ve…