Siirry pääsisältöön

Kapinanaikaan Hauholla, 14. maaliskuuta 1918

Hauhon rintamalta ei mitään uutta.

Viljan ja muiden ruokatarpeiden puutteen tähden valkoisella armeijalla on päiväkäskyllä tarkoin määritelty päällystön ja sotamiesten päivittäinen muona-annos. Enintään jaetaan:
  • 350 g leipää, ryynejä tai jauhoja 
  • 200 gr lihaa ja juustoa 
  • 60 g voita 
  • 1½ ltr perunoita 
  • 25 g sokeria 
  • 3 gr teetä 
Tee on tärkeä osa sotilaiden ravintoa, sillä kylminä talvi-iltoina sotamiehet kaipaavat lämmintä juomaa. Armeijan huollosta vastaava intendentuuri julistaa kaikki teevarastot takavarikoiduksi.

Punaisella puolella kootaan muonavaroja rintamalle. Kansanvaltuuskunnan intendenttilaitos käskee muun muassa Lammin ja Kosken kuntia viipymättä lähettämään viljaa, perunoita ja lihaa punaisen kaartin rintamajoukkojen tarpeisiin.

Eikä ruokaa liiemmälti ole siviilihallinnollakaan. Hauholla punaisten elintarvelautakunta kieltää kaiken elintarpeiden viennin kunnasta ilman elintarvelautakunnan lupaa. Samassa Hämeen Voimassa julkaistussa ilmoituksessa ilmoitetaan ostettavan lihaa ja voita ym. elintarpeita.

Hämeen Voima 14.3.1918.

Hämeenlinnalaisten tovereiden puutetta muistetaan ja vähistä varoista lähetetään sinne Hauholta maaliskuun puolivälissä 5 000 kiloa viljaa ja yksi sika. Punakaartin ja siviiliväestön välejä Hauholla kiristää elintarpeiden ja heinien takavarikoinnit. Myös erilaisia liina- ynnä muita vaatteita sekä kankaita viedään taloista, jopa hevosia ja lehmiä. 

Hauhon suurimmalta tilalta Hahkialasta kartanonherra Charpentierin tekemän laskelman mukaan punaiset takavarikoivat kevään aikana tavaraa, elintarpeita, eläinten rehua ja eläimiä yli 200 000 markan arvosta. Kuitteja vastaan.

Sirkushuveja

Ihminen ei kuitenkaan elä pelkästä leivästä. Hämeenlinnan Työväen Näyttämön ”ajan tapahtumain vuoksi” keskeytyksissä ollut toiminta viriää henkiin. Näyttämö aloittaa toimintansa ”saattaakseen synkkään ja raskaaseen nykyisyyteen hieman viihdytystä” sekä ”lepotilaisuuden ärtyneille hermoille”.

Ensi sunnuntaina kello 4 iltapäivällä esitetään ranskalaisen Marcel Gerbidonin Kaivostyömies. Tämä yksinäytöksinen näytelmä on ollut aiemminkin ohjelmistossa. Se ”kuvaa järkyttävällä tavalla olosuhteita, miten halpahintainen on työläisluokan henki kapitalismin harkitsemassa yhteiskunnassa”.

Hämeen Voima 14.3.1918.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kapinanaikaan Hauholla, 28. huhtikuuta 1918

Södermanin pataljoona saapuu eversti Bergströmin johtamana Hovinkartanoon aamulla neljän aikaan. On hetki aikaa levähtää, aamukuudelta alkaa hyökkäys.

Valkoiset ja saksalaiset marssivat Hauhon kirkolle. Södermanin pataljoonan toinen komppania lähtee Hauhon hautausmaan suuntaan ja kolmas komppania koukkaa pohjoisen kautta hyökätäkseen Kalailasta käsin. Ensimmäinen komppania jää Vihniöön reserviiin.

Saksalaisten päästyä Vihniössä asemiin he avaavat tulen ja ampuvat tykillään Hauhon kirkon luo. Punaiset ovat puolustusasemissa kylän laidalla. He aloittavat saarrostavan vastahyökkäyksen. Pian saksalaiset joutuvat vetäytymään, jättäen rintamaan aukon.

Hautausmaan luona käydään kiivasta taistelua. Punaiset ovat hyvissä asemissa hautausmaan aidan ja kivien takana. Södermanin pataljoonan toinen komppania joutuu hyökkäämään avoimen peltoaukean yli. Komppaniaa johtaa luutnantti Lindström. Punaiset lähtevät vastahyökkäykseen ja murtavat aukon valkoisten hyökkäysketjuun ja pääsevät näin heidän …

Kapinanaikaan Hauholla, 2. huhtikuuta 1918

Huhtikuun toinen päivä käydään Sotjalassa kiivas taistelu.

Collianderin pataljoonan II komppanian ensimmäinen joukkue lähetetään Sotjalaan. Tiepartiot lähetetään Hovinkartanosta Tuuloksen ja Kokkilan suuntaan. Puolenpäivän jälkeen alkaa Lehdesmäkeen kuulua Pyhäjärven toiselta puolelta taajaa ammuntaa. Punaiset yllättävät laihialaiset Sotjalassa. Punaisia on arviolta 200, valkoisia 30-40. Punaiset ajavat valkoisia takaa, jotka pyrkivät Pyhäjärven yli takaisin Lehdenmäkeen. Muutamia valkoisia kaatuu järven jäälle.

Taistelun ollessa kuumimmillaan tiirailee majuri Colliander kiikareillaan taistelua ja päättelee sen olevan pienen etuvartiokahakan.

Joitakin päiviä ennen oli pataljoonaan tullut majurin vävy, taiteilija Lennart Segerstråle komppanianpäälliköksi. Hänestä tilanne näyttää vakavalta, minkä vuoksi hän pyytää appiukoltaan, että hän saisi ottaa vapaaehtoisia ja mennä sivusta häiritsemään punaisten tekemää saartoyritystä.

Hän onnistui 20 vapaaehtoisen sotilaan kanssa pelastaa So…

Kapinanaikaan Hauholla, 25. huhtikuuta 1918

Huhtikuun 25. päivänä käydään Pälkäneellä Laitikkalan taistelu. Valkoisten joukoissa on miehiä Renvaldin pataljoonasta, Linsénin Keski-Pohjanmaan II reservipataljoonasta sekä Ylöjärven ja Teiskon asevelvollisia luutnantti Palomäen johdolla. Vastassa on ainakin kaksi turkulaiskomppaniaa punakaartilaisia.

Hyökkäys alkaa keskiviikon ja torstain välisenä yönä, kun valkoiset laskevat Kyllön joella lautat veteen ja ylittävät joen meijerin yläpuolelta yön pimeydessä. He etenevät kohti Kissalammia ja sen ohi Heikkilöiden väliselle peltoaukealle hiljaisuuden vallitessa. Onko vihollinen paennut ja jättänyt Laitikkalan? Myös Harhalan sillan luona edetään.

Yhtäkkiä etummaisten miesten ollessa lähestymässä peltoaukean reunalla olevaa metsää alkaa vihollisen helvetillinen tulitus, kuularuiskuilla ja kivääreillä. Punaiset ampuvat räjähtäviä luoteja.

Ensihetkessä 11 valkokaartilaista kaatuu pellolle. Taistelun kuluessa heitä kaatuu vielä 17 lisää. Nelisenkymmentä valkoista haavoittuu. Valkoiset ve…